My Blogger TricksAll Blogger TricksTechtunes

Monday, February 17, 2014

Cara Banyakkan Susu Badan

Salam..hi mommies semua!!!Harini saya nak berkongsi tips untuk banyakkan susu badan bagi ibu2 yang menyusu.Dah tentu korang bercita2 nak fully breastfeeding anak2 at least sampai dia org umur 2 tahun kan..bg ibu2 yang terasa pengeluaran susu tak berapa nak bnyk atau pn susah hati stok susu kurang dan x boleh nak menampung susu buat permata hati anda sementara anda berada di tempat kerja..meh baca entry ni sampai habis..tak rugi tau!!!Harapan saya anda beroleh sesuatu yang bermanfaat dari sedikit perkongsian saya ni..InsyaAllah...




Tapi sebelum tu kena FAHAM KONSEP ASAS ni dulu..


1. Rukun dan konsep asasnya ialah DEMAND AND SUPPLY / PERMINTAAN DAN PENAWARAN. Sebagaimana dalam konsep ekonomi, kalau tiada permintaan maka tiada juga penawaran begitu juga dalam Penyusuan Susu Ibu, jika tiada permintaan (penyusuan bayi secara terus atau pengepaman) maka tiadalah penawaran (pengeluaran susu)

2. Bagaimana nak memastikan pengeluaran banyak? tentu dengan demand yang tinggi? bagaimana nak meninggikan demand? tentu dengan MENGEKALKAN KEKERAPAN MENGOSONGKAN PAYUDARA IAITU DALAM JULAT MASA 2-3 JAM SEKALI TANPA GAGAL DARI DALAM PANTANG SEHINGGA LAH ANAK BERUSIA 2 TAHUN. SAYA ULANG.. DENGAN KONSISTEN TANPA GAGAL. Ingat konsep! kurang permintaan bermakna kurang pengeluaran.

Gagal konsisten maka substance FIL akan memenuhi payudara dan akan menghantar isyarat bahawa susu tidak diperlukan. Jadi pengeluaran dihentikan.

3. Penyusuan Susu Ibu juga berkait rapat dengan hormone prolactin dan oksitosin. Stress, penat, pregnancy, sedih boleh menjejaskan pengeluaran susu. Jadi ibu perlu usaha elakkan atau minimakan stress, penat sedih dsb supaya hormone oksitosin merembes dengan baik. BOLEH MULA MASUKKAN PERANAN SUPPLEMENT DISINI SEBAGAI BANTUAN KEPADA IBU UNTUK MENGEKALKAN KESIHATAN


TIPS TAMBAH SUSU BADAN

  • Banyakkan minum air masak sekurang-kurangnya 3 Liter sehari.
  • Sentiasa kosongkan payudara samada menyusu bayi sekerap mungkin atau pun sentiasa mengepam payudara (3 jam sekali) jika anda berada di tempat kerja.
  • Jangan tunggu payudara penuh baru ingin menyusu bayi anda kerana semakin kerap bayi anda menyusu,semakin banyak susu akan dihasilkan.(Supply and Demand concept).
  • Amalkan memakan makanan kering seperti buah longan kering,kurma merah,sengkuang cina dan kismis.
  • Makan makanan berasaskan kacang soya seperti air soya,tempe atau tauhu.
  • Banyakkan makan ulam-ulaman seperti jantung pisang,pucuk betik muda,daun cekur manis,pucuk manis,lobak putih,kucai,peria dan alfalfa
  • Herba seperti habbatussauda,halba dan jintan hitam
  • Sentiasa amalkan urutan,tuam dan pemilihan pam yang betul.
  • Elakkan stress dan setiasa positif,positif dan positif.
  • Sentiasa berdoa dan tawakkal kepada Allah.


DOA BANYAKKAN SUSU IBU




Ini adalah cadangan supplement sebagai bantuan kepada para ibu untuk kekal sihat bertenaga disamping membantu menambahkan pengeluaran susu buat si manja anda.Anak-anak anda juga akan turut mendapat khasiat yang sama dari susu anda.Jangan lupa tips2 yang kat atas tu ye.Selamat mencuba and it's really work!

1) Set Menyusu Bajet
ATAU
  • COQHealth Plus
  • Alfalfa

2) Set Menyusu Pertengahan

3) Set Menyusu Premium
*Sila klik pada produk untuk mengetahui lebih lanjut mengenai khasiatnya



TESTIMONI DARI PENGGUNA SHAKLEE





Ingin dapatkan Set Menyusu Shaklee yang super awesome ni???Hubungi saya seperti talian di bawah ini:-


Liyana Fairuz (908455)
Telefon : +6017 3349363
Email : liyanafairuz@gmail.com
COD Area Shah Alam : Puncak Perdana,Puncak Alam,Bukit Jelutong,Kg.Melayu Subang,Saujana Utama,TTDI,Giant Seksyen 13.




ESP Sumber Protein Soya Terbaik

JOM KENALI ESP (Energizing Soy Protein) SHAKLEE

Apa itu protein?

Protein berasal dari bahasa Yunani proteios yang bererti pertama atau utama. Protein merupakan makromolekul yang menyusun lebih dari separuh bahagian dari sel. Protein menentukan ukuran dan struktur sel, komponen utama dari sistem komunikasi antara sel serta sebagai katalis berbagai reaksi biokimia di dalam sel. Kerana itulah sebagian besar aktiviti penelitian biokimia tertumpu pada protein khususnya hormon, antibodi dan enzim.

Semua jenis protein terdiri dari rangkaian dan kombinasi dari 20 asid amino. Setiap jenis protein mempunyai jumlah dan urutan asid amino yang khas. Di dalam sel, protein terdapat baik pada membran plasma maupun membran internal yang menyusun organel sel seperti mitokondria, retikulum endoplasma, nukleus dan badan golgi dengan fungsi yang berbeza-beza bergantung pada tempatnya. Protein - protein yang terlibat dalam reaksi biokimia sebahagian besar berupa enzim banyak terdapat di dalam sitoplasma dan sebagian terdapat pada compartment dari organel sel.





Protein merupakan kelompok biomakromolekul yang sangat heterogen. Ketika berada di luar makhluk hidup atau sel, protein sangat tidak stabil. Untuk mempertahankan fungsi dan nya, setiap jenis protein memerlukan kondisi tertentu ketika diekstrak dari normal biological milieu. Protein yang diekstraks hendaknya dihindarkan dari proteolisis atau dipertahankan aktiviti enzimatiknya.


TAHUKAH ANDA???

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


Perbezaan ESP Shaklee dengan yang lain


  • Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.Shaklee Menggunakan Protein Soya Bukan-GMO
  • Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti
  • Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
  • Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan 14 gram soya protein yang diperlukan oleh hati yang sihat.
  • Satu hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging,4 kali ganda telur,12 kali ganda susu rendah lemak,tiada kolestrol,tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.


7 kriteria terbaik yang ada dalam ESP Shaklee




1) Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic?

  • sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

2) Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?

  • sebab secara umumnya,soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian.Toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

3) Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu.Ni ciri yang amat penting

  • Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

4) Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol

  • Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang


5) Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

  • Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6) Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan

  • Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

7) Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium.Kenapa?

  • Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium


Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama


  • Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga. 
  • Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.
  • Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat. 
  • Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut. 
  • Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll. 
  • Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.
  • Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya



Fakta ringkas ESP


  • Amat penting dalam diet harian kita kerana ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya
  • Memberi tenaga yang berpanjangan dan membaik pulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak
  • Mengandungi 14 gram protein soya BUKAN GMO berkualiti tinggi 
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein
  • Tidak mengandungi kolesterol dan laktosa
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya
  • Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. 
  • Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet


RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM)


1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)



SIAPA YANG MEMERLUKAN ESP

  • Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonus for weight management)
  • Lelaki : Protect from any disease (heart,cancer,etc)
  • Ibu mengandung : For a healthier pregnancy- well grown fetus ; membantu mengurangkan ketakselesaan ketika hamil
  • Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan pengeluaran susu . Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu ibu,dapat membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat
  • Wanita: Keanjalan kulit.. Awet muda gitu..… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut)

ESP juga sesuai untuk seisi keluarga anda seperti

1. Orang yang ingin kekal sihat
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat

Ingin dapatkan ESP Shaklee yang super owesome ni???Hubungi saya seperti talian di bawah ini:-

Liyana Fairuz (908455)
Telefon : +6017 3349363
Email : liyanafairuz@gmail.com
COD Area : Shah Alam : Puncak Perdana,Puncak Alam,Bukit Jelutong,Kg.Melayu Subang,Saujana Utama,TTDI,Giant Seksyen 13.


Sunday, February 16, 2014

Manfaat Vitamin B Complex

Apakah manfaat dari vitamin B Complex?

  • VITAMIN B1
  • VITAMIN B2
  • VITAMIN B3
  • VITAMIN B5
  • VITAMIN B6
  • VITAMIN B7
  • VITAMIN B9
  • VITAMIN B12

VITAMIN B1 (TIAMIN)




Sumber : beras merah, kuning telur, ikan, kacang dan gandum
Manfaatnya :
  • melancarkan metabolisme protein dan lemak
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 
  • peranan penting dalam menjaga kesehatan kulit
  • membantu menukarkan karbohidrat menjadi energi yang diperlukan tubuh untuk rutin harian


VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN) 




Sumber : daging, kacang almond, susu,sayur-sayuran dan biji-bijian
Manfaatnya :
  • Penting dalam metabolisme di tubuh manusia sebagai salah satu kompenen koenzim flavin mononukleotida (flavin mononucleotide, FMN) dan flavin adenine dinukleotida (adenine dinucleotide, FAD). Kedua enzim ini berperan penting dalam regenerasi energi bagi tubuh melalui proses respirasi.
  • Penting untuk pembentukan molekul steroid, sel darah merah, dan glikogen
  • Menyokong pertumbuhan berbagai organ tubuh, seperti kulit, rambut, dan kuku.

VITAMIB3 (NIASIN) 



Sumber : ikan,kekacang,telur,daging dan produk tenusu
Manfaatnya :
  • Penting dalam metabolisme karbohidrat untuk menghasilkan energi, metabolisme lemak, dan protein.
  • Peranan besar dalam menjaga kadar gula darah, tekanan darah tinggi, penyembuhan migrain, dan vertigo.
  • Membantu menuetralkan racun dalam tubuh.


VITAMIN B5 (ASID PANTOTENAT) 



Sumber : daging, jamur, alpukat, kuning telur, ragi bir, dan biji-bijian
Manfaatnya :
  • Banyak terlibat dalam reaksi enzimatik di dalam tubuh pemecahan nutrisi makanan, terutama lemak.
  • Menjaga komunikasi yang baik antara sistem saraf pusat dan otak dan menghasilkan senyawa asid lemak, sterol, neurotransmiter, dan hormon tubuh. 


VITAMIN B6 (PIRIDOKSIN)




Sumber : daging, hati, ginjal, ikan, kacang dan beras tumbuk
Manfaatnya :
  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral
  • membantu sintetis RNA dan DNA

VITAMIN B7 (BIOTIN)/VITAMIN H




Sumber : kacang-kacangan, ayam, kuning telur, dan ragi bir
Manfaatnya :
  • Sebagai Metabolisme tenaga dimana biotin mengubah lemak,protein dan karbohidrat menjadi glukosa atau gula sederhana
  • Penting dalam pertumbuhan rambut dan pertumbuhan kuku
  • Menurunkan berat badan
  • Merendahkan kadar gula dalam darah seterusnya mencegah diabetis
  • Mengatasi masalah seksual lelaki dan membaiki hubungan intim suami isteri
  • Membantu dalam pembentukan sel-sel darah dan sumsum tulang.


VITAMIN B9 (ACID FOLIC)




Sumber : sayuran berdaun hijau, taugeh, kacang-kacangan, hati sapi, telur, dan gandum murni 
Manfaatnya :
  • Penting dalam pembentukan sel darah merah 
  • Membaik pulih DNA atau sel-sel dalam tubuh
  • Manfaat untuk ibu hamil untuk mencegah bayi lahir cacat pada otak dan sumsum tulang belakang 
  • Membantu masalah menstruasi dan anemia pada wanita 
  • Penting dalam membantu pertumbuhan jaringan tubuh
  • Meningkatkan fungsi otak dan mencegah penurunan hilang memori/nyanyuk
  • Membantu pertumbuhan rambut yang sihat


VITAMIN B12 (KOBALAMIN)



Sumber : hati, ikan, susu dan olahannya, daging, telur dan rumput laut
Manfaatnya :
  • mencegah kerosakan urat saraf
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga

KESAN KEKURANGAN VITAMIN B COMPLEX
  • Boleh melemahkan sistem saraf dan mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung
  • Boleh menyebabkan pembentukan sel abnormal dan boleh mengakibatkan anemia.
  • Boleh mengakibatkan depresi dan kehilangan memori
  • Boleh menimbulkan masalah kesihatan seperti keletihan, sesak nafas, insomnia, kurang konsentrasi dan mudah tersinggung.
  • Kulit akan mengalami berbagai gangguan seperti kulit kering dan bersisik,mulut kering dan pecah bibir 
  • Tubuh juga akan mengalami beri-beri,muntah-muntah,mual dan gangguan sistem pencernaan.
  • Menurunkan daya ketahanan tubuh
  • Menyebabkan tubuh mengalami kekejangan dan keram otot


KELEBIHAN VITAMIN B KOMPLEKS
1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK

1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA

1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.


KELEBIHAN VITAMIN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG

1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).


Dah tahu manfaat Vitamin B COMPLEX kan?Memang banyak dari sumber makanan boleh kita jumpa Vitamin B.Tapi kadang2 untuk mendapatkan kesemua 8 jenis Vitamin B ini secara lengkap memang agak sukar.Oleh itu Shaklee telah banyak membuat kajian dan berjaya menghasilkan Vitamin B yang mengandungi kesemua jenis Vitamin B dan dinamakan sebagai Vitamin B Complex.

VITAMIN B COMPLEX

Jika anda ingin mendapatkan Vitamin B Complex shaklee boleh hubungi saya di talian yang berikut :-

Liyana Fairuz (908455)
Telefon : +6017 3349363
Email : liyanafairuz@gmail.com
COD Area : Shah Alam : Puncak Perdana,Puncak Alam,Bukit Jelutong,Kg.Melayu Subang,Saujana Utama,TTDI,Giant Seksyen 13.









Saturday, February 15, 2014

VITAMIN SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pentingnya Prenatal Vitamin kepada Ibu Mengandung





Kenapa Ibu mengandung digalakkan untuk mengambil prenatal vitamin?

  • Dapat mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil
  • Mengurangkan kelahiran pramatang & kekurangan berat ketika lahir
  • Membantu ibu kekal sihat dan memberi kekuatan kepada ibu sepanjang tempoh kehamilan
  • Mengurangkan risiko kekurangan nutrisi bagi ibu yang mengalami loya, muntah dan tak selera makan di awal kehamilan
Apapun mengambil makanan berkhasiat dan seimbang adalah perkara utama. Bukan telan vitamin pastu makan makanan rapu sepanjang 9 bulan kehamilan ya.

Antara suplemen vitamin penting bagi ibu mengandung :-

  1. Iron - utk pembentukan sel darah merah yang bawa oksigen ke seluruh badan. *makanan seperti ikan, daging merah dan hati mengurangkan penyerapan iron dalam tubuh, begitu juga kalsium seprti susu, keju dan produk tenusu lainnya. Ambil suplemen iron sejam sebelum atau 2 jam selepas jika makan makanan tersebut.
  2. Folic Acid - utk perkembangan fizikal dan saraf bayi di awal kehamilan. Folic acid boleh diamalkan dari sebelum mengandung lagi.
  3. Kalsium - untuk kesihatan tulang, gigi dan gusi ibu. Ibu mengandung cenderung untuk sakit pinggang dan kejang kaki jika kekurangan kalsium. Ibu mengandung perlukan 1000mg kalsium sehari.
  4. Omega 3 - penting untuk perkembangan otak, sistem saraf dan penglihatan yang baik. Ikan adalah sumber omega terbaik, terutamanya ikan salmon. Tapi hati2, ada ikan yang diracuni merkuri akibat pencemaran laut.
  5. Zinc Kekurangan zinc boleh menyebabkan perkembangan abnormal pada bayi dalam kandungan seperti risiko bayi cacat lahir, kurangnya berat badan bayi, bahkan keguguran.Zinc sangat mempengaruhi fungsi kekebalan pada janin, hal tersebut akan tetap bertahan setelah sang janin lahir dan juga selama masa hidupnya.


Cadangan Vitamin Shaklee Untuk Ibu Mengandung :-


SET HAMIL SHAKLEE

  1. Vitalea - multivitamin dengan iron, mengandungi 30 nutrisi harian lengkap, 12 vitamin dan 7 mineral penting yg disarankan oleh RDA.
  2. B Complex - lengkap dengan 8 keluarga B termasuk folic acid
  3. Ostematrix - kaplet kalsium dengan magnesium, fosforus, vitamin D, zinc, kuprum, manganes dan boron. Suplemen kalsium perlu datang dgn pakej lengkap tersebut untuk mengelakkan endapan sesetengah mineral. *magnesium dalam Ostematrix juga membantu melembutkan najis, jadi mengurangkan risiko sembelit pada ibu hamil.
  4. Omega Guard - sumber omega 3 terbaik dari minyak ikan tulen. Mula pada trimester ke 2 (bulan ke 4 kehamilan)
  5. Zinc ComplexZink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.  Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita. Zink Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.  Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan
Boleh juga add on :
  1. Vitamin C SR 500mg - Sebagai sistem imunisasi badan untuk melawan penyakit.Membantu dalam menyokong tulang,gigi,dan gusi yang sihat serta kesihatan tubuh badan.
  2. Energizing Sop Protein (ESP) - Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.Makanan sel adalah protein.Maka adalah penting mendapatkan protein yang berkualiti bagi sel baru tumbuh dan menggantikan sel yang lama atau sel yang mati.Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin.
Tak Digalakkan :
  1. Alfalfa - alfalfa sejenis herba, ditakuti boleh menyebabkan berlaku early contraction / terberanak awal :p. Tapi untuk ibu yang tandem nursing semasa hamil, alfalfa adalah selamat.
  2. Vitamin A - vitamin A penting utk ketahanan tubuh, penglihatan dan perkembangan fizikal, tetapi pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan kecacatan. Ambil kurang daripada 5000 IU sehari. 
  3. Vitamin E - sama seperti Vitamin A, walaupun vitamin E dapat menguatkan rahim (bagus utk ibu hamil) tapi pengambilannya perlu di kawal. Dapatkan nasihat doktor anda sebelum ambil vitamin E semasa hamil.
Apapun, pengambilan prenatal vitamin bukan jaminan tiada sebarang risiko kehamilan. Kita berbalik kepada kuasa Yang Esa, kita hanya berusaha. Analoginya seperti memandu kereta  & pakai seat belt, bukan jaminan utk kita tak eksiden tapi kalau berlaku pun mungkin kesannya tak seteruk orang yang tak pakai seat belt kan? Semoga perkongsian ini bermanfaat. 

Berminat untuk medapatkan Vitamin Pranatal (Ibu Mengandung)?Boleh hubungi saya malalui di talian di bawah ini :-


Liyana Fairuz (908455)
Telefon : +6017 3349363
Email : liyanafairuz@gmail.com
COD Area : Shah Alam : Puncak Perdana,Puncak Alam,Bukit Jelutong,Kg.Melayu Subang,Saujana Utama,TTDI,Giant Seksyen 13.



Friday, February 14, 2014

MINI GIVEAWAY! HAPPY BIRTHDAY TENGKUBUTANG


Assalamualaikum..Annyeong haseyo!!!Jom pakat reramai join Segmen Mini Giveaway sempena Birthday Tengkubutang ni...syaratnya memang simple jerr...kalau bernasib baik boleh jadi pemenang..manalah tahu rezeki tersepak bulan februari ni dapat hadiah comels2 dari Tengkubutang..hehe..Boleh klik pada banner kat bawah ni untuk mengetahui lebih lanjut mengenai segmen ini.

KLIK PADA BANNER

Ok,dikesempatan ini saya ingin mengucapkan pada Tengkubutang Selamat Hari Jadi in advance!!!belum sampai lg 28hb so kira advance la wish kat Tengkubutang ni..hihihi..semoga Tengkubutang sentiasa suksess sokmo,gembira disamping keluarga dan sahabat2..dan yang paling penting,sentiasa di bawah lembayung rahmat dari Allah selalu..Amiiiiin...

VIVIX Shaklee Rahsia Awet Muda & Kulit Cantik

KULIT CANTIK,ANJAL dan GEBU sememangnya menjadi idaman setiap kaum Hawa.Tidak kurang juga bagi kaum Adam semestinya ada segelintir mereka juga menitikberatkan soal kecantikan kulit,tidak mahu kalah dengan orang perempuan kan???Hehehe...

Disini saya ingin berkongsi satu produk Shaklee yang paling hebat setakat ini iaitu VIVIX.Ada orang menggelarkan produk ini sebagai Ratu Awet Muda.Dan sememangnya amatlah tepat gelaran yang diberikan sebab memang terbukti VIVIX memberikan kesan Awet Muda dan anti penuaan kepada si pengamal.

Kenalkan anda dengan Selebriti  terkenal Indonesia iaitu Anang dan Ashanty?Mereka ini adalah Duta Shaklee Indonesia yang merupakan pengamal tegar VIVIX.Tidak hairanlah kalau dia orang memang nampak awet muda je.Rahsia terbongkar!!!Rupa-rupanya dah bertahun-tahun amalkan VIVIX.Begitu juga aktres terkenal Malaysia iaitu Ayu Raudah.Beliau pun mengamalkan VIVIX dari zaman belum kawin lagi tau..Cantikkan kulit dia orang..cantik,gebu,licin,halus mulus gituuuu...:)


Duta Shaklee Indonesia :Anang Dan Ashanty

Ayu Raudhah

Jom kita tengok apa kandungan VIVIX yang mampu membuatkan diri kita nampak awet muda dan juga kulit cantik berseri-seri.

VIVIX merupakan satu-satunya supplement yang dapat menyerap masuk terus ke dalam DNA sekaligus merawat DNA yang rosak.Kebanyakan supplement dari jenama lain hanya bertindak diluar sel sahaja.Seperti yang kita ketahui,sel-sel yang mengalami penuaan atau pun yang rosak haruslah digantikan dengan sel yang baru.Oleh itu VIVIX amat berkesan dalam menggantikan sel-sel rosak ini dengan cepat kerana ia terus meresap ke dalam DNA.

Ramuan utama yang digunakan dalam menghasilkan Vivix adalah bahan yang sukar ditemui. Iaitu campuran 4 unik botani :-

  • Polygonum Cuspidatum
  • Anggur Muscadine
  • Elderberi Eropah 
  • Lobak Ungu

Bahan-bahan tersebut sangat kaya dengan 
polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Semua bahan-bahan ini sukar ditemui dan sangat mahal dibeli secara mentah.



KANDUNGAN VIVIX

VIVIX mengandungi kombinasi resveratrol dan phytonutrient. Sumber resveratrol dan phytonutrient ini adalah dari anggur muscadine, sejenis anggur yang jarang ditemui dan terbaik kerana ianya tumbuh secara semulajadi dalam cuaca yang ekstrem. Menurut saintis, semakin anggur itu terdedah kepada cuaca yang ekstrem, semakin tinggi penghasilan resveratolnya.Dan perlu diketahui kuasa oksida anggur ini adalah 10x lebih berkuasa dari resveratrol sahaja.

Ia telah melalui ujian klinikal yang ketat dan hasilnya telah membuktikan ianya memperlahankan proses penuaan sel dari 4 aspek berikut:

  • Prestasi Sel : Mengoptimumkan potensi sel-sel tubuh.
  • Pembaikan Sel : Membaikpulih sel-sel tubuh.
  • Tenaga Sel : Mempertingkat tenaga sel-sel tubuh.
  • Pertahanan Sel : Mempertingkat sistem pertahanan sel-sel tubuh.


Bagaimana untuk mendapatkan VIVIX yang sangat hebat ini?Hubungi saya melalui mekanisme berikut :-

Liyana Fairuz (908455)
Telefon : +6017 3349363
FB : Liyana Fairuz Abdullah
Page : My Super Vita Store
Email : liyanafairuz@gmail.com
COD Area : Shah Alam : Puncak Perdana,Puncak Alam,Bukit Jelutong,Kg.Melayu Subang,Saujana Utama,TTDI,Giant Seksyen 13.